Voor particuliere spaarders met een saldo tot 25.000 euro stelt de Volksbank volgend jaar een minimumgrens van 0,01 procent rente in. De organisatie achter ASN Bank, RegioBank en SNS belooft verder de rente voor spaarders met maximaal een ton sowieso boven de nul te houden.
Vorige maand deed ABN Amro een soortgelijke belofte. Rabobank verlaagde de rente, maar bleef ook net boven de nul; de spaarrente ging van 0,03 naar 0,01 procent.
Spaarders hoeven bij de Volksbank dus nog niet bang te zijn voor een negatieve rente. De dreiging van een mogelijke negatieve rente voor spaarders zonder groot vermogen op de bank is een gevoelig onderwerp. Inmiddels levert sparen al enige tijd bijna niets meer op.
Consumenten vinden negatieve rente ‘principieel onaanvaardbaar’
Uit onderzoek van de Volksbank onder 3.000 consumenten bleek dat een spaarrente onder nul “principieel onaanvaardbaar” is. “Negatieve rente druist in tegen de sterke Nederlandse spaarmentaliteit”, stelt de bank. “Het is ons met de paplepel ingegoten dat sparen loont, en dit is door de Nederlandse banken jarenlang gestimuleerd.”
De spaarrente beweegt zich al langere tijd richting de nul in Nederland. In omringende landen is bij sommige banken al sprake van negatieve rente voor particuliere spaarders. Ook banken in Nederland denken na over het wel of niet invoeren van een negatieve rente.
De grote banken rekenen aan vermogende zakelijke klanten al langer een negatieve rente. Bij ABN Amro en ING moeten spaarders met zeer grote bedragen op hun rekening rente betalen. In Nederland staat bij Evi van Lanschot en Triodos Bank de spaarrente voor gewone spaarders ook al op nul.